top of page
Carlos Escalona - Klarinet

Carlos begon zijn muziekstudies in Venezuela, waar hij werd gevormd in "El Sistema", een door de staat gefinancierde organisatie die in 1975 werd opgericht door de Venezolaanse maestro Jose Antonio Abreu met het idee om muziekeducatie te (re)organiseren en de beoefening van muziek te promoten met symfonieorkesten en koor als middel voor sociale organisatie en gemeenschapsontwikkeling.

Later studeerde hij aan het Simon Bolivar Conservatorium, waar hij les kreeg van Jorge Montilla en Mark Friedman.

In de periode 2017-2018 studeerde hij in de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome als academicus, waar hij een vaste student was van maestro Alessandro Carbonare.

Carlos behaalde twee masterdiploma's in klarinet en basklarinet aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen bij professor Ronald Van Spaendonck en Paolo De Gaspari.

Hij won eerste prijs in de Adolphe Sax's Bass Clarinet International Competition in Parijs (2020), de "Prix 2019" des Amis d'Arsonic in Bergen en de 2e prijs in de Rotary Competition in Madrid.

Carlos kreeg reeds masterclasses van Anthony Pay, Eddy Vanoosthuyse, Antonio Saiote, Robert Spring, Ronald Van Spaendonck, Philippe Cuper, Luis Rossi, Walter Seyfarth, Eents Ottensamer en Alessandro Carbonare om er maar een paar te noemen.

Tussen 2005-2017 was hij vast lid van het Simon Bolivar Symphony Orchestra of Venezuela, dat geleid werd door dirigenten Gustavo Dudamel, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Guiseppe Sinoppoli en Zubin Mehta,

Met maestro G. Dudamel nam hij deel aan verschillende internationale tournees door Azië, Amerika en Europa.

Carlos was 10 jaar lang lid van Trio de Corno di Bassetto "Avila", met wie hij internationale tournees maakte in China, Engeland en Oostenrijk.

Hij maakte ook deel uit van de Latin American Academy of Clarinet o.l.v. Valdemar Rodriguez. Hij behaalde eerste prijs in editie IV & VIII van het Young Clarinet Festival, georganiseerd door dezelfde V. Rodriguez, met de klarinetconcerten van Mozart en Jean Francoix.

Photo%20-%20carlos_edited.jpg

Tussen 2013-2017 was hij docent aan het Simon Bolivar Conservatorium, waar hij les gaf aan de jongeren van “El Sistema” en de Latin American Clarinet Academy.

In het kader van het Carnegie Hall-festival, getiteld "Voces de Latinoamerica", bracht hij de werken van Gonzalo Rubalcaba en Danilo Perez in première in een recital genaamd "Musica Nueva".

Carlos werd als gast klarinettist en basklarinettist uitgenodigd door het Nationaal Orkest van België, Antwerp Symphony Orchestra, Opera Vlaanderen en Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

Momenteel bekleedt hij de positie solo klarinet in Frascati Symphonic en is hij lid van het Venezolaanse Klarinet Trio en het Belgian Reed Ensemble "Breathe".

bottom of page